Alfabetul Braille

Alfabetul Braille este un sistem de scriere folosit de cei cu deficienţe de vedere. Literele sunt compuse din puncte ieşite în relief care pot fi simţite cu ajutorul degetelor. Literele de la A la Z au fiecare semne corespunzătoare în Braille.
Sistemul a fost creat de Louis Braille în 1825. Sistemul se bazează pe o matrice de şase puncte aranjate pe două coloane de câte trei puncte, beneficiind de următoarea notaţie astfel:
Punctul 1 în stânga sus, rândul 1 coloana1;
Punctul 2 în stânga mijloc, rândul doi coloana 1;
Punctul 3 în stânga jos, rândul 3 coloana 1;
Punctul 4 în dreapta sus, rândul 1 coloana 2;
Punctul 5 în dreapta mijloc, rândul 2 coloana 2;
Punctul 6 în dreapta jos, rândul 3 coloana 2.
Pentru a atinge un număr cat mai mare de caractere şi simboluri reprezentate, sistemul apelează la numeroase aranjamente ale celor 63 de combinaţii de puncte ale grupului fundamental. Cele 63 de combinaţii posibile din acest tipar alcătuiesc litere, numere, semne de punctuaţie, cuvinte obişnuite precum şi, un, o. Se pot reprezenta un număr mul mai mare de semne din diverse sisteme cum ar fi cel matematic, logic, muzical, etc. Sistemul Braille se foloseşte de asemenea de context pentru a conferi aceluiaşi aranjament de semne sau combinaţie de puncte semnificaţii multiple.
Codul Braille pentru limba engleză a fost adoptat abia în anul 1932.
Braille poate fi scris de mână - de la dreapta la stănga - cu ajutorul unui punctator pe hârtie. Când foaia este întoarsă pe dos, punctele ies în relief, iar textul poate fi citit de la stânga la dreapta; se poate realiza şi cu ajutorul instrumentelor clasice, tăbliţă şi punctator, cu maşini de scris (analoage celor de dactilografiat) sau cu ajutorul tehnologiei de acces (imprimante Braille analoage celor standard).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu